"Vraag regelmatig aan je medewerkers hoe het gaat. Met oprechte interesse kom je al een heel eind. "

Voetballend ondernemen zorgt voor teamspirit en begrip​​

Food Connect is een succesvolle Twentse onderneming. De 135 medewerkers bezorgen dagelijks zo’n zesduizend maaltijden bij particulieren, bedrijven en zorginstellingen in heel Nederland. Wim Swier en Benno Schildkamp staan aan het roer van Food Connect. We spreken met Benno Schildkamp, die zichzelf liever als voetbalcoach dan als directeur ziet.

U noemt uzelf een voetbalcoach?

“Ja, ik heb een hekel aan de titel ‘directeur’. Ook traditionele bedrijfsstructuren zoals je vaak in een organogram terugziet, vind ik veel te hiërarchisch. In mijn ogen zijn we een gelijkwaardig team waarbij elke speler met zijn eigen kennis en vaardigheden bijdraagt aan het succes. Enkele jaren geleden vertaalde ik deze visie naar het Stadion als Spiegel-model (SaS-model).”


Kunt u dit model toelichten?

“Alle medewerkers samen vertegenwoordigen het team en de ondersteunende staf. Onze klanten zijn het publiek. We hebben alle functies aan een voetbalpositie gekoppeld. De buitendienst vormt de aanval, de verkoopbinnendienst het middenveld en de medewerkers die de maaltijden bereiden vormen de achterhoede. Vervolgens hebben we elke individuele medewerker bekeken: is iemand een aanvaller, een middenvelder of misschien meer een verzorger? Wij zien nu in één oogopslag of en hoe alle posities zijn ingevuld. Ook maakt het model inzichtelijk of een medewerker op de juiste positie is opgesteld. Het SaS-model vormt hiermee de basis voor onze bedrijfsstrategie.”


Waarom werkt dit model zo goed voor jullie?​
“Het SaS-model heeft de teamspirit en het onderlinge begrip versterkt. Natuurlijk gaat het er niet om met welk model je werkt; het gaat om de intentie die je hebt. Wij doen ons werk samen en iedere medewerker heeft zijn eigen rol binnen het team. Onze coaches, dat zijn de managers, hebben oog voor de prestaties van het hele team en dat van de individuele spelers. Zij vragen regelmatig aan hun spelers hoe het gaat. Met oprechte interesse kom je al een heel eind.”

Wilt u weten hoe u uw medewerkers (nog meer) kunt motiveren? Neem dan contact met ons op. 

Uw verhaal in Vitaal Kwartaal?

Neem contact met ons op

Mail uw vraag

Uw verhaal in Vitaal Kwartaal?

Heeft u een interessant verhaal dat u graag wilt delen? Neem contact met ons op en misschien staat u in de volgende editie van Vitaal Kwartaal.