Uitval door stress:
Keerpunt helpt u stap voor stap
Iedereen is wel eens ziek, maar stress en burnout zijn natuurlijk geen griepje. Gemiddeld duurt het 180 dagen voordat een werknemer met een burn-out weer volledig aan de slag is.
De achterliggende problemen van werkgerelateerde stress zijn vaak complex. De sfeer op het werk, financiële problemen, mantelzorg en persoonlijke gevoeligheid zijn slechts een paar mogelijke oorzaken. Keerpunt – het vaste re-integratiebedrijf van Nationale-Nederlanden - helpt werkgevers en werknemers stap voor stap bij verzuim door stress: van het uitzoeken van de oorzaak tot het weer opbouwen van de werkzaamheden.
Keerpunt begeleidde Harry*, een medewerker met stressklachten, terug naar het werk
Lees hier meer over de casus van Harry
* Harry is een fictieve naam.
Sander van Veen,
re-integratiespecialist Keerpunt
Stress-casus: Mantelzorger met schulden
Medewerker Harry* meldt zich eind september 2014 ziek met stressklachten. Via de bedrijfsarts en de Arbodienst wordt Sander van Veen, re-integratiespecialist bij Keerpunt, ingeschakeld. Hij neemt de begeleiding van Harry op zich.
Stap 1: Op zoek naar de oorzaak
Sander belt met Harry en de werkgever om de oorzaken van het verzuim boven tafel te krijgen. Het blijkt dat Harry mantelzorger is voor zijn ernstig zieke vrouw én financiële problemen heeft. Dit vraagt het uiterste van Harry.
Stap 2: Het inzetten van begeleiding
Samen met Harry besluit Sander dat begeleiding zinvol is. Vanaf oktober krijgt Harry via coaching handvatten om beter met stress om te gaan. Ook leert hij hoe hij de zorg voor zijn vrouw kan combineren met zijn werk.
Stap 3: Continue monitoring
Sander houdt voortdurend contact. Tijdens het traject blijkt de financiële situatie van Harry ernstiger dan gedacht: er wordt loonbeslag gelegd. Sander besluit met Harry en zijn werkgever om ook financiële begeleiding in te schakelen. De financieel adviseur zet samen met Harry de schulden op een rij, maakt een budgetoverzicht en treft een betalingsregeling met schuldeisers.
Stap 4: Rustig opbouwen
Door het houvast dat Harry van zijn coach krijgt, kan Harry weer rustig beginnen met werken. Sander, de werkgever en Harry stellen half november een opbouwschema op. Het streven is dat Harry op 1 januari weer 100 procent beter is. Sander legt dit ook voor aan de bedrijfsarts. Door het schema, de coach en de financiële begeleiding krabbelt Harry weer helemaal op. Op 1 januari 2015 is hij weer gezond en volledig aan de slag!
* Harry is een fictieve naam.