PLUS geeft aandacht

In de distributiecentra van supermarktketen PLUS worden de bestellingen voor de ruim tweehonderdvijftig winkels door orderpickers klaargezet: van traytjes pindakaas tot kratjes cola. Het tillen en verplaatsen is lichamelijk zwaar werk. PLUS doet er alles aan om de orderpickers gemotiveerd en gezond te houden. Peter Terpstra, manager P&O bij PLUS, vertelt over de stappen die het bedrijf de afgelopen jaren heeft gezet.

​​

Lees verder

Peter Terpstra: “Iedere orderpicker krijgt twee keer per jaar persoonlijk advies van een fysiotherapeut”

Peter Terpstra

Werkgever voor het leven
PLUS heeft vier eigen distributiecentra in Nederland. In deze centra werken zo’n zeshonderd orderpickers. Veel orderpickers starten al op jonge leeftijd met werken en blijven hun hele werkzame leven in dienst bij PLUS. PLUS doet er alles aan om deze medewerkers tot de pensioengerechtigde leeftijd gemotiveerd en vitaal te houden. Fysieke belasting en een goede werkhouding zijn belangrijke aandachtspunten. Maar PLUS kijkt breder dan dat. Peter: “Mensen die niet lekker in hun vel zitten of niet tevreden zijn, ontwikkelen ook eerder fysieke klachten. Daarom kijken we naar het totaalplaatje.”


Gerichte activiteiten

Om fysieke overbelasting te voorkomen, is drie jaar geleden het vitaliteitprogramma PLUS Beweegt Beter ontwikkeld. Iedere orderpicker krijgt minimaal twee keer per jaar een persoonlijk advies van een fysiotherapeut over zijn werkhouding. Ook de direct leidinggevenden zijn getraind om feedback op de werkhouding te geven. Uit het medewerkertevredenheidsonderzoek bleek dat de medewerkers behoefte hebben aan persoonlijke ontwikkeling. Daarom is er voor elke medewerker een opleidingsbudget vrijgemaakt, dat ingezet kan worden voor een training of zelfs een MBO-opleiding. Medewerkers vanaf zevenenvijftig jaar kunnen kiezen voor arbeidstijdverkorting met behoud van honderd procent pensioen.


Aandacht als sleutelwoord

Peter is blij met wat tot nu toe is bereikt: “De medewerkers stellen de activiteiten op prijs. Minstens even belangrijk is dat ze merken dat wij naar hen luisteren. Positieve aandacht, daar geloof ik echt in.” De komende jaren gaat Peter zijn pijlen verder richten op de leidinggevenden: “Als het gaat om luisteren en positieve aandacht, dan zijn het toch de direct leidinggevenden die het verschil maken. We gaan daarom een Management Ontwikkelings Traject aanbieden. Al deze activiteiten samen dragen bij aan ons overkoepelende doel: de beste supermarkt van Nederland worden!”


Wilt u meer weten over duurzame inzetbaarheid in de detailhandel? Neem dan contact met ons op.

Mail uw vraag