Kijkje in de keuken
Werknemers productiever door gezond voedsel
Hutten Catering uit Veghel zet zich volop in om alle 1600 werknemers beter te laten eten. Met onder meer workshops en een gezonde bedrijfskantine. Maarten Schellekens is manager voedingsinnovatie en heeft grote ambities.
De werknemers van Hutten Catering zijn de hele dag met voedsel bezig. Ook op de werkvloer speelt gezond eten een belangrijke rol. “Voeding en inzetbaarheid zijn direct met elkaar verbonden. Ons innovatiecentrum heeft een inzetbaarheidsprogramma ontwikkeld waaraan iedereen kan deelnemen,” zegt Maarten. “Zo kunnen werknemers vrijwillig hun Body Mass Index (BMI), cholesterol, bloeddruk en suikerspiegel laten meten. Als deze (te) hoog zijn, bieden we de medewerkers samen met de stichting Voeding Leeft een uitgebreid leefstijlprogramma aan.”
“Met gezonde voeding dringen we de after lunch dip terug.”
Maarten Schellekens
Manager voedingsinnovatie
Hutten Catering
After lunch dip
De lat ligt hoog bij Maarten. Hij wil met gezond voedsel niet alleen welvaartsaandoeningen voorkomen, maar werknemers ook productiever maken. Onder meer door de after dinner dip - of liever gezegd: de after lunch dip - terug te dringen. “Het doet wat met de productiviteit van ons bedrijf als zo’n 1600 werknemers een uur na de lunch inkakken.”
Taboe
Met programma’s over gezonde voeding bereikt de cateraar vooral de gezonde mensen. Voor zo’n 80 procent van de deelnemers is het programma eigenlijk nauwelijks nodig. Dat zijn werknemers die toch al gezond eten en leven. “Juist de overige 20 procent heeft er baat bij. Voor deze groep is het onderwerp vaak nog taboe. Dat willen we de komende jaren veranderen. Met de Universiteit Maastricht onderzoeken we hoe we deze collega’s het beste kunnen bereiken. Hoogopgeleiden bereik je bijvoorbeeld met voorlichting, lager opgeleiden hechten veel waarde aan de mening van de dokter. Via de huisarts kunnen we deze groep dus beter bereiken.”
Gezonde optie aantrekkelijk maken
Met nudging - het aantrekkelijk maken van de gezonde optie - stimuleert Hutten gezond gedrag, zonder dat de werknemers dit doorhebben. “We zetten grotere kommen bij de saladebar, zodat werknemers onbewust meer salade eten. Ook een basilicumgeur in de kantine stimuleert het eten van salades. Er ligt een kleine lepel bij de ongezonde voeding. Daar schep je onbewust dan toch minder van op. Andere ongezonde producten presenteren we in een vaas, zo maak je het minder bereikbaar. Zet je meer flessen Spa blauw dan frisdrank in het schap, dan gaan mensen vaker water drinken. Werknemers krijgen bovendien een vitaliteitskaart die ze bij de kassa kunnen scannen. Op een eigen online account kunnen ze opzoeken hoeveel procent bewerkt en onbewerkt voedsel ze eten.”
Schommelende bloedsuikerspiegel
De interventies hebben effect, merkt Maarten. Werknemers van Hutten zijn aanzienlijk fitter en productiever dan voorheen, ook na de lunch. “Na de lunch schommelt je bloedsuikerspiegel. Eet je veel snelle suikers en koolhydraten, zoals witte rijst en witte pasta, dan schiet je bloedsuikerspiegel omhoog. Daarna krijg je een energiedip. Eet je volkorenproducten, dan neemt je lichaam de suikers langzamer op en blijft je energieniveau stabiel. We hebben de werknemers gevraagd naar energie en productiviteit. Hieruit blijkt dat door gezond te eten de after lunch dip met 70 tot 80 procent vermindert.”
Gezonde maaltijd voor avondwerkers
Hutten catert ook evenementen, waar de werknemers tot ver in de avond doorwerken. Dan is gezond eten niet altijd even makkelijk “We geven ze een gezonde maaltijd mee, zodat ze geen kroketje bij de snackbar hoeven te halen.” Een gezond gewicht bereik je niet alleen door te investeren in gezonde voeding, ook bewegen en stressreductie zijn belangrijk. Hutten zet vooral in op voeding. “Je moet heel wat bewegen om een glas ijsthee te verbranden. Laat die ijsthee staan en neem liever thee, en maak ‘s avonds een wandeling.”
Gezond eten leeft inmiddels behoorlijk binnen het bedrijf. Hutten wil deze lijn nu ook doorzetten bij klanten. “Met onze catering voeden we dagelijks zo’n 30.000 monden. Het zou prachtig zijn als we bij onze klanten ook een bijdrage kunnen leveren aan vitaliteit. Bijvoorbeeld met een Food Challenge waarbij werknemers experimenteren met een gezonder eetpatroon. Dan ontdekken ze wat goede voeding met ze doet.”
Waar is de gezondheidswinst te behalen?
Steeds meer medewerkers brengen een groot deel van hun dag zittend door. In Nederland zit een medewerker gemiddeld 45% van zijn werktijd. Overgewicht komt 44% van de medewerkers voor. Hiervan heeft zelfs 10% ernstig overgewicht (obesitas). Ruim 21% van de Nederlandse beroepsbevolking is een excessief drinker*. Het percentage medewerkers in Nederland met een burnout is ruim 12%.
* Excessief drinken wordt gedefinieerd als een weekconsumptie van meer dan twintig glazen
(mannen)/meer dan viertien glazen (vrouwen) en minstens eens per week zes of meer glazen
per dag (mannen)/vier of meer glazen per dag (vrouwen).