Vitaal over de eindstreep

Uit de praktijk: Germo Logistiek

Werknemers in de transportsector hebben een hoge gemiddelde leeftijd. Ook bij transportbedrijf Germo Logistiek in Heeten. Om de werknemers tot de pensioenleeftijd aan het werk te houden, zet Germo in op duurzame inzetbaarheid. Onder meer met een terugkerende health check en cursussen om de gezondheid te verbeteren.

Hoe zorgen we ervoor dat onze werknemers de eindstreep halen? Op die vraag zocht Germo Logistiek in 2011 antwoord. De gemiddelde leeftijd van de tachtig werknemers was op dat moment 51 jaar. Het viel op dat werknemers zich vaker (langdurig) ziek meldden. “We maakten ons hier zorgen over,” zegt directeur Emiel Jansen van Germo. “Onze chauffeurs zijn altijd op de weg. Als zij vitaal en fit achter het stuur zitten, is de kans kleiner dat hen iets overkomt. Samen met de arbodienst, de branchevereniging, de vakbonden en p&o hebben we gekeken wat we kunnen doen om werknemers gezond te houden.”
​​​​​​​
Verstoord ritme
Germo vervoert rauwe melk van 1800 veebedrijven naar productielocaties. “Een uitzonderlijke tak van transport,” zegt Emiel. “Onze chauffeurs rijden op provinciale wegen. Daardoor komen ze niet in de verleiding een bal gehakt in een truckersrestaurant te bestellen. Maar ze werken wel in dag- en nachtdiensten. Dat verstoort vaak het ritme. Om wakker te blijven, eten ze op de verkeerde momenten de verkeerde dingen.”

Emiel sprak alle werknemers persoonlijk aan om een vrijwillige health check te doen op sportcentrum Papendal. “Tijdens jaargesprekken, over de telefoon en in de wandelgangen zei ik: ‘Ga erheen, ook al heb je er niets mee. Doe het voor het bedrijf. Als je een slecht resultaat hebt, investeer ik in je gezondheid.” Een deel van de werknemers was enthousiast, een deel gereserveerd en een deel afwijzend. “Tot mijn vreugde stemden uiteindelijk 78 van de 80 werknemers ermee in een health check te doen. Twee wilden per se niet. Zij zouden het kunnen gebruiken, maar ik kan hen niet dwingen.”

Meten is weten
De eerste health check vond plaats in 2011, de nulmeting. Een arbo-arts mat onder meer de bloeddruk, de Body Mass Index (BMI) en de conditie. “Sommige werknemers dachten dat ze gezond bezig waren. Maar die kwamen toch van een koude kermis thuis. Hun bloeddruk was te hoog of ze hadden een hoog cholesterol.”

Het was aan de werknemers om iets met hun persoonlijke resultaten te doen. Ze konden er zelf mee aan de slag of Emiel om steun vragen. Eén werknemer vroeg Emiel om een cursus over gezondheid te financieren, een ander vroeg of Germo kledingsponsor van de bedrijfsfietsclub wilde zijn. “Er ontstond een groep werknemers die een twaalfweekse cursus over voeding en beweging deed. Ook vroeg een aantal werknemers hulp bij het stoppen met roken.”

Blijvend onder de aandacht
Twee jaar later ondergingen de werknemers opnieuw een health check. Emiel: “Over het algemeen was de gezondheid toegenomen. Er waren minder werknemers met ernstig overgewicht. En minder collega’s met een te hoge bloeddruk. Dat was enorm positief. Maar ik vroeg me direct af: hoe gaan we nu verder? Hoe zorg ik ervoor dat de werknemers gezond blijven en niet terugvallen? Is er een manier om gezondheid blijvend onder de aandacht te brengen, zonder dat het vervelend of betuttelend wordt?”

Met kleine activiteiten hield Germo gezondheid op de agenda. Op nieuwjaarsdag kregen de chauffeurs bijvoorbeeld mandarijnen, in plaats van oliebollen. In de bedrijfsnieuwsbrief besteedde het bedrijf aandacht aan een gezonde leefstijl. En het bedrijf maakte de health check een vast onderdeel van de vijfjaarlijkse rijbewijskeuring.

In 2014 vroeg en kreeg Germo een subsidie van het Europees Sociaal Fonds (ESF) om blijvend aan de slag te gaan met gezond eten en bewegen. Met het geld nam Germo Bewegen Werkt in de arm. Het bedrijf dat duurzame inzetbaarheid bevordert, gaat samen met Germo aan de slag met het werkvermogen van de werknemers.

Betrek het gezin
“We proberen nu boven water te krijgen waar werknemers behoefte aan hebben om op lange termijn inzetbaar te blijven. Voor veel werknemers zijn de maaltijden bij onregelmatige diensten lastig. Het gezin eet op normale tijden. Als je ritme verstoord is, schuif je dan om zes uur ’s avonds aan bij de warme maaltijd of ga je dan juist ontbijten? We betrekken ook het gezin van de chauffeurs. Partners van chauffeurs kunnen bijvoorbeeld een kookworkshop of informatie over nachtvoeding krijgen. Onlangs ontstond het idee om in een WhatsAppgroep tips over voeding en bewegen met elkaar te delen.”

​​​​​​​Gezondheid hoort inmiddels bij de cultuur van het bedrijf. Bij elk jaargesprek snijdt Emiel het onderwerp gezondheid aan. “Heeft een werknemer tips of hulp nodig? Waar kan ik mee helpen? Dat hoort ook bij goed werkgeverschap. Ik ben ervan overtuigd dat dit op den duur ook nieuwe werknemers aantrekt.”

“Ik zei: doe die health check. Als je een slecht resultaat hebt, investeer ik in je gezondheid.”

Mail uw vraag