"Door gezond te eten en meer te bewegen, voel ik me mentaal en fysiek sterker. Dat beïnvloedt ook mijn werk."

Beste ondernemer,

Werknemers met een gezond gewicht voelen zich fit en zitten vaak lekker in hun vel. Hierdoor functioneren zij beter. Gezond eten en voldoende bewegen doe je niet alleen in je vrije tijd, maar ook op het werk. Je brengt tenslotte een groot deel van de dag op het werk door. Hoe draagt u als werkgever bij aan een gezond gewicht van uw werknemers? En hoe stimuleert u de groep die dit het meest nodig heeft? Daar gaat deze Vitaal Kwartaal over.

Steuntje in de rug
Voor de één is gezond eten vanzelfsprekend, voor de ander is het minder makkelijk. Zelf ben ik wel eens een dieet begonnen, maar had last van het bekende jojo-effect. Tot ik via een collega een aantal tips kreeg: als ik ’s ochtends stevig ontbijt, heb ik de rest van de dag minder trek. Een andere tip was er extra goed op te letten of de voedingsmiddelen die ik eet, wel gezond zijn. Bewust eten dus. Maar ook om een dag met een ‘dip’ gewoon te accepteren en de volgende dag weer door te gaan met het goede leefpatroon.

Voor mij gaat het bij een gezond gewicht en bewegen om bewustwording. U hoeft als werkgever niet direct grote gezondheidsinterventies op te tuigen om bij werknemers resultaat te bereiken. Kleine stapjes werken vaak beter. Bijvoorbeeld door gezonde voeding in de bedrijfskantine aan te bieden. Of tijdens een teamoverleg het effect van goede voeding en voldoende bewegen te bespreken. Niet met een opgeheven vingertje, het blijft tenslotte een eigen keus. Is er interesse, dan kunt u met de werknemer het gesprek aangaan om vast te stellen hoe u daarbij een steuntje in de rug kunt geven.

Lekkerder in je vel
In deze Vitaal Kwartaal vindt u tips hoe u een gezond gewicht onder uw werknemers stimuleert, zonder te betuttelen. U leest hoe een health check bij transportbedrijf Germo Logistiek bijdraagt aan de gezondheid van de werknemers. Daarnaast vertelt Jan Plat, gezondheidsprofessional en directeur van Bewegen Werkt, hoe u het werkvermogen van uw werknemers kunt verbeteren.

Een gezond gewicht is een way of life. Door gezond te eten en meer te bewegen worden stofjes aangemaakt zoals endorfines, die als effect hebben dat ik lekkerder in mijn vel zit. Ik zit in een opwaartse spiraal en voel mij mentaal en fysiek sterker. Ook op mijn werk.

José Kort

José Kort is procesmanager bij Nationale-Nederlanden Schade & Inkomen en projectlid van de interne werkgroep Vitaliteit.

Heeft u vragen over gezond gewicht op de werkvloer? Neem contact met ons op.

Mail uw vraag