Motivatie in de horeca
Meerdere factoren bepalen de motivatie van medewerkers. TNO meet periodiek een aantal van deze factoren in de Nederlandse Enquête Arbeidsomstandigheden. In 2014 ondervroeg TNO 38.000 medewerkers in Nederland, waaronder horecamedewerkers.
Hieronder vindt u de resultaten van deze groep. De meerderheid (92%) vindt de sfeer op het werk goed. Slechts 37% van de ondervraagden is tevreden met de mate van zelfstandigheid op het werk. Op deze factor scoort de horecasector lager dan gemiddeld.
Bekijk hier de cijfers per sector
Bron: TNO (2014). Nederlandse Enquête Arbeidsomstandigheden
Motivatie: cijfers per sector
Algemeen
Goede werksfeer: 91%
Interessant werk: 91%
Voldoende opleidingsmogelijkheden: 81%
Tevreden met salaris: 79%
Tevreden met autonomie: 56%
Detailhandel
Goede werksfeer: 92%
Interessant werk: 80%
Voldoende opleidingsmogelijkheden: 71%
Tevreden met salaris: 74%
Tevreden met autonomie: 33%
Zakelijke dienstverlening
Goede werksfeer: 91%
Interessant werk: 89%
Voldoende opleidingsmogelijkheden: 79%
Tevreden met salaris: 77%
Tevreden met autonomie: 63%
Bouw
Goede werksfeer: 92%
Interessant werk: 96%
Voldoende opleidingsmogelijkheden: 84%
Tevreden met salaris: 79%
Tevreden met autonomie: 71%
Transport en logistiek
Goede werksfeer: 91%
Interessant werk: 91%
Voldoende opleidingsmogelijkheden: 79%
Tevreden met salaris: 78%
Tevreden met autonomie: 46%
Zorg
Goede werksfeer: 91%
Interessant werk: 95%
Voldoende opleidingsmogelijkheden: 84%
Tevreden met salaris: 79%
Tevreden met autonomie: 46%
Groothandel
Goede werksfeer: 89%
Interessant werk: 92%
Voldoende opleidingsmogelijkheden: 79%
Tevreden met salaris: 80%
Tevreden met autonomie: 73%
Horeca
Goede werksfeer: 92%
Interessant werk: 82%
Voldoende opleidingsmogelijkheden: 73%
Tevreden met salaris: 69%
Tevreden met autonomie: 37%
Bron: TNO (2014). Nederlandse Enquête Arbeidsomstandigheden