Motivatie in de horeca

Meerdere factoren bepalen de motivatie van medewerkers. TNO meet periodiek een aantal van deze factoren in de Nederlandse Enquête Arbeidsomstandigheden. In 2014 ondervroeg TNO 38.000 medewerkers in Nederland, waaronder horecamedewerkers.


Hieronder vindt u de resultaten van deze groep. De meerderheid (92%) vindt de sfeer op het werk goed. Slechts 37% van de ondervraagden is tevreden met de mate van zelfstandigheid op het werk. Op deze factor scoort de horecasector lager dan gemiddeld.

Bekijk hier de cijfers per sector

Bron: TNO (2014). Nederlandse Enquête Arbeidsomstandigheden​

Motivatie: cijfers per sector

Algemeen
Goede werksfeer: 91%
Interessant werk: 91%

Voldoende opleidingsmogelijkheden: 81%

Tevreden met salaris: 79%

Tevreden met autonomie: 56%

Detailhandel

Goede werksfeer: 92%

Interessant werk: 80%

Voldoende opleidingsmogelijkheden: 71%

Tevreden met salaris: 74%

Tevreden met autonomie: 33%

Zakelijke dienstverlening

Goede werksfeer: 91%

Interessant werk: 89%

Voldoende opleidingsmogelijkheden: 79%

Tevreden met salaris: 77%

Tevreden met autonomie: 63%

Bouw
Goede werksfeer: 92%

Interessant werk: 96%

Voldoende opleidingsmogelijkheden: 84%

Tevreden met salaris: 79%

Tevreden met autonomie: 71%

Transport en logistiek

Goede werksfeer: 91%
Interessant werk: 91%

Voldoende opleidingsmogelijkheden: 79%

Tevreden met salaris: 78%

Tevreden met autonomie: 46%​​

Zorg

Goede werksfeer: 91%

Interessant werk: 95%

Voldoende opleidingsmogelijkheden: 84%

Tevreden met salaris: 79%

Tevreden met autonomie: 46%

Groothandel
Goede werksfeer: 89%

Interessant werk: 92%

Voldoende opleidingsmogelijkheden: 79%

Tevreden met salaris: 80%

Tevreden met autonomie: 73%

Horeca
​Goede werksfeer: 92%

Interessant werk: 82%

Voldoende opleidingsmogelijkheden: 73%

Tevreden met salaris: 69%

Tevreden met autonomie: 37%

Bron: TNO (2014). Nederlandse Enquête Arbeidsomstandigheden