"Tegenwoordig is het normaal om met medewerkers in gesprek te gaan over vitaliteit en motivatie. "

Aandacht voor elkaar is sleutel tot motivatie

De Rotterdamse Mobiliteit Centrale (RMC) is de grootste regisseur van vervoer in Rotterdam. Het bedrijf verzorgt jaarlijks het vervoer van bijna vier miljoen personen. Dirk Jan Versendaal (Manager P&O) is verantwoordelijk voor de arbeidsomstandigheden en opleidingen van de vijfhonderd medewerkers van de RMC. Hij is zich bewust van het belang van gemotiveerde en vitale medewerkers.

Wat is de reden dat u aan de vitaliteit en motivatie van medewerkers werkt?

“De laatste jaren is er binnen de branche veel aandacht voor de inzetbaarheid van medewerkers. Dat zette mij aan het denken over de vitaliteit van onze eigen medewerkers. Ik wil het beste voor onze medewerkers én voor de RMC. Bovendien lijkt de tijd nu rijp: het is tegenwoordig veel normaler om met je medewerkers over vitaliteit en motivatie in gesprek te gaan dan voorheen.”


Hoe motiveert u uw medewerkers?

“Dat begint met een beetje aandacht voor elkaar. Ik vind het belangrijk dat onze leidinggevenden en medewerkers van elkaar weten wat er speelt. Die drempel proberen wij zo laag mogelijk te maken. Leidinggevenden worden opgeleid om sociale aspecten zoals bijvoorbeeld stress, oververmoeidheid of motivatieproblemen te herkennen en te bespreken. Voor een medewerker van het klantcontactcentrum met een lastige thuissituatie kan een simpele roosterwijziging bijvoorbeeld al veel helpen.”


Zijn er andere onderwerpen waar u aandacht aan besteedt?

“Opleidings- en doorgroeimogelijkheden zijn belangrijke aspecten om gemotiveerd te blijven. Je kunt altijd mensen van buiten aantrekken, maar is het geen betere optie om collega’s zelf op te leiden en intern door te laten stromen? We hebben onze eigen bedrijfsschool waar we medewerkers bijscholen. Zo hebben we de afgelopen twee jaar een groepje van tien 'high potentials' klaargestoomd voor leidinggevende functies. Dat vind ik een topinvestering.”

Wilt u weten hoe u uw medewerkers (nog meer) kunt motiveren? Neem dan contact met ons op. 

Uw verhaal in Vitaal Kwartaal?

Neem contact met ons op

Mail uw vraag

Uw verhaal in Vitaal Kwartaal?

Heeft u een interessant verhaal dat u graag wilt delen? Neem contact met ons op en misschien staat u in de volgende editie van Vitaal Kwartaal.