Feiten en cijfers

Alles over geluk

Iedereen is graag gelukkig. Dat voelt gewoon goed. Maar gelukkig zijn heeft nog meer effecten: gelukkige mensen zijn actiever, productiever en werken beter samen.

Ruim 3/4 Nederlanders
tevreden met werk

Nederlanders zijn over het algemeen blij met hun werk. Uit de jaarlijkse enquête van TNO en het CBS onder 46.000 werknemers, blijkt dat ruim driekwart van de Nederlanders tevreden is met het werk. Daarvan is 17,9% zelfs zeer tevreden. (bron)

Tevredenheid voor meer concurrentiekracht

Alex Edmans van de Wharton Business School onderzocht de relatie tussen werk­nemers­tevreden­heid en de waarde van aandelen van het betreffende bedrijf. Hij ontdekte dat de ‘Fortune 100 Beste bedrijven om voor te werken’ op de beurs structureel beter gewaardeerd worden dan hun concurrenten in dezelfde branche. Het verschil is ieder jaar 2 tot 3%. Gelukkige werknemers zorgen dus voor concurrentiekracht. (bron)

Natuur verbetert de stemming

Uit divers onderzoek blijkt dat natuur, of het uitzicht daarop, een positieve invloed heeft op de stemming en het concentratie­vermogen van mensen. In ziekenhuizen ervaren patiënten bijvoorbeeld minder stress en minder pijn wanneer er natuurlijke elementen aanwezig zijn in hun kamer (zoals planten) of wanneer er vanuit hun kamer uitzicht is op natuur. Ook werknemers hebben voordeel van de aanwezigheid van natuur. Planten zorgen voor een prettige werksfeer waarin werknemers onder andere minder fouten maken. (bron)

Geluksgevoel en gezondheid hangen sterk samen

Van degenen die hun gezondheid als zeer goed ervaren, is 94% gelukkig en slechts 1% ongelukkig. Deze getallen verschuiven wanneer de gezondheid vermindert. Van degenen die hun gezondheid als slecht tot zeer slecht beoordelen, is 58% gelukkig en 16% ongelukkig. (bron)

Europa in de top

Van de top-tien gelukkigste landen van de World Happiness Index 2018, liggen er zeven in Europa. (bron)

1

Finland

2

Noorwegen

3

Denemarken

4

IJsland

5

Zwitserland

6

Nederland

7

Canada

8

Nieuw-Zeeland

9

Zweden

10

Australië

Deel dit artikel