Voorwoord

Beste ondernemer,

Kent u al een ‘chief happiness officer’ in uw omgeving? Sturen op werkgeluk is goed voor de organisatie! De mens kent drie psychologische basisbehoeften, namelijk autonomie, verbinding en bekwaamheid. Als ik bijvoorbeeld naar mezelf kijk, dan heb ik ruimte nodig om te bepalen hoe ik mijn werk uitvoer. Verder sta ik graag in contact met collega’s en klanten. Daarnaast voelt waardering natuurlijk prettig. 

Doe ik waarin ik goed ben, dan is het succesvol vervullen van mijn taak makkelijker. Zo maak ik ieder najaar een geluks-A4 om bewuste keuzes te maken voor het volgende jaar. Wat kost energie en wat levert energie op? Het lijkt zo gemakkelijk. Mijn tip is regelmatig te toetsen in hoeverre uw werknemers gelukkig zijn met hun baan. Kijk samen of de drie basisbehoeften genoeg aandacht krijgen en of er veranderingen nodig zijn om het werkplezier van een werknemer te verhogen. 


Voor u als leidinggevende betekent dit aandacht geven aan uw werknemer. Leer elkaar echt kennen. Waar liggen iemands droom en talent? Iedereen heeft talent, maar de context zorgt er soms voor dat het er niet uitkomt. Wanneer staat uw werknemer wel in zijn kracht en waarom? Zo kan iemand buiten het werk een enorm talent vertonen zonder dat u dit weet. Wanneer straalt uw werknemer echt en hoe kunt u dit vertalen naar de werksituatie? Groeit de werknemer en ervaart hij zingeving uit zijn werksituatie, dan neemt het geluksgevoel toe. 


Werkgeluk is goed voor de mens, maar ook goed voor uw organisatie. Doordat uw werknemers gelukkiger zijn, zijn ze vaak ook gezonder en productiever. Dat maakt u toch ook gelukkiger?

Frank Brinkmans

Senior Consultant Duurzame Inzetbaarheid

Nationale‑Nederlanden

Deel dit artikel