Restaurant Dorset draait gewoon door na flinke keukenbrand

Uit de praktijk: ​​​​​​​

Horeca is topsport

‘Wij hebben een prachtig pand, maar het is bijna helemaal van hout’, vertelt Willem. ‘In mijn achterhoofd was ik altijd al bang voor brand. Daarom waren we uiterst zorgvuldig met kaarsen en vuur.’ Ondanks deze voorzorgsmaatregelen gebeurde het toch: op zaterdagochtend 8 april 2017 ontstond er brand in de keuken, waarschijnlijk door broei in het keukentextiel.

In het centrum van Borne staat het monumentale pand van restaurant Dorset. Eind april woedde er een brand in de keuken. Een flinke tegenslag voor eigenaar en chef-kok Willem Dankers, die meteen actie ondernam. Met oud-topschaatster Jorien Voorhuis praat hij over hoe om te gaan met tegenslag.

Nee is geen optie

Toen Willem de schade zag, was hij in eerste instantie positief: ‘We verwachtten die bewuste zaterdagavond tachtig gasten. Doekje eroverheen en doorgaan, dacht ik nog even.’


Maar de schade bleek groter dan gedacht: de keukenapparatuur was bedekt met roet, en al het eten dat het personeel had voorbereid, kon de afvalbak in. Er was geen stroom en geen water, dus die zaterdag kon Dorset onmogelijk open. Willem kreeg het die zaterdag voor elkaar om het merendeel van de gasten die hadden gereserveerd bij bevriende restaurants onder te brengen.

Doel voor ogen houden

Deze sterke mentale veerkracht herkent Jorien Voorhuis als geen ander. ‘Ik heb in mijn carrière ook tegenslagen gehad. Ik trainde een hele zomer lang keihard voor een plaatsing bij de EK, WK en de Wereldbeker. Wanneer dat niet lukte, kwam dat keihard aan. Na een slecht wedstrijdweekend gaf ik mezelf één dag om de pijn te voelen. Maar dan schakelde ik weer om, en ging ik door. Als topsporter moet je altijd je volgende doel voor ogen houden. Je moet niet te lang stilstaan bij tegenslagen, dan ga je jezelf nog zielig vinden.’

Niet morgen, maar nu

Willem dacht na de brand meteen in mogelijkheden. Om zijn gasten weer te kunnen ontvangen, liet hij een mobiele keuken overbrengen. Deze plaatste hij schuin voor de entree van het restaurant.


‘Gelukkig zijn we op zondag en maandag altijd gesloten, maar op dinsdag wilde ik gewoon weer open. Ik heb flink wat belletjes moeten plegen om die mobiele keuken op tijd hier te hebben!’ Jorien lacht, want deze gedrevenheid zit haar ook in het bloed. ‘Wachten is voor een topsporter geen optie. Sloot mijn schaatspak niet goed aan, dan moest daar meteen iets aan gebeuren. En had ik een blessure, dan moest ik meteen naar de fysio.’​​​​​​​

‘Je moet niet te lang stilstaan bij tegenslagen, dan ga je jezelf nog zielig vinden.’

Doen wat je leuk vindt

Jorien geeft aan dat je alleen kunt presteren op topniveau als je geniet van wat je doet. Willem: ‘Daar ben ik het helemaal mee eens. Ik krijg energie van gastvrijheid. Ik houd van mensen, lekker eten, en van ondernemen’.


Jorien: ‘Daarnaast is het ook belangrijk dat je een groep mensen om je heen hebt waar je op kunt terugvallen. Juist in moeilijke periodes. Voor mij zijn dat mijn ouders, broer en goede vrienden buiten het schaatsen.’ Ook Willem heeft die achterban: het team van Dorset is hecht en ook zijn vrouw en schoonouders zijn nauw betrokken bij het restaurant.​​​​​​​​​​​​​​

Ambities

In de zomer heeft restaurant Dorset de nieuwe keuken in gebruik genomen. Daarmee kwam een einde aan een paar maanden van improviseren. ‘De keuken op de stoep en het uitserveren van de gerechten via de entree heeft even zijn charme, maar dat moet niet te lang duren.’ Nu de keuken weer functioneert als vanouds, heeft Willem alweer nieuwe plannen: hij gaat aan de slag met een idee om gezonde lunches aan te bieden, en hij wil een hip pannenkoekenhuis opzetten.


Het kenmerkt de gedreven horecaondernemer die qua ambitie niet onderdoet voor de topsportster. Ook Jorien kijkt vooruit: ze oriënteert zich op een nieuwe stap na haar topsportcarrière. Ze denkt aan personal coaching of een baan in de mode-industrie. Beiden houden voortdurend nieuwe doelstellingen voor ogen. Net zoals topsporters doen.

Leren van wat andere organisaties doen om de duurzame inzetbaarheid van werknemers te verbeteren?

Lees meer op nn.nl/hractief​​​​​​​​​​​​​​