Slimmer werken vermindert fysieke belasting

Sligro Food Group

Sligro Food Group is een bedrijf met meer dan 10.000 medewerkers. Veel medewerkers doen fysiek zwaar werk, zoals het leeghalen van pallets en orderpicken. Sligro doet er alles aan om deze medewerkers fysiek gezond te houden. Nick van Sante, adjunct-directeur P&O, vertelt over de aanpak van Sligro.

Betrokkenheid
Bij een bezoek aan het centrale distributiecentrum van Sligro in Veghel, valt meteen op dat veel medewerkers fysiek zwaar werk doen. Nick voelt zich betrokken: “We willen onze medewerkers gezond en gemotiveerd houden. Het voorkomen van fysieke overbelasting speelt een belangrijke rol. Tien jaar geleden hebben we een actieplan opgesteld, waarbij we inzetten op soft skills en hardware.”

Soft skills
Binnen het opleidingsprogramma leren nieuwe medewerkers wat ze zelf kunnen doen om overbelasting te voorkomen. Ze oefenen bijvoorbeeld hoe je het beste kratjes op kunt tillen en hoe je pallets het makkelijkst kunt verplaatsen. Een aantal medewerkers is door experts van Buro voor Fysieke Arbeid opgeleid tot coach. De coach monitort de fysieke belasting van de medewerkers op locatie.

Hardware
Sligro werkt continu aan het verbeteren van logistieke processen. Nick: “Een mooi voorbeeld is onze nieuwe rolband. Eerder werkten onze medewerkers met papieren bonnen en een kratje om producten te verzamelen. Nu hebben we een rolband en zien medewerkers aan een brandend lampje welke producten zij moeten verzamelen. Een hele verbetering!”

Betrokkenheid
Medewerkers worden aangemoedigd om mee te denken over hoe het nog beter kan. “Onze medewerkers voelen zich betrokken, hebben plezier in hun werk. Dit straalt ook af op onze klanten. Niet voor niets zijn we al een aantal jaar op rij beoordeeld als meest klantvriendelijke groothandel van Nederland!”

Wilt u meer weten over duurzame inzetbaarheid in de groothandel? Neem dan contact met ons op.

"Medewerkers leren in ons opleidingsprogramma hoe zij zelf overbelasting kunnen voorkomen"

Mail uw vraag