"Het innovatieve ‘bokje’ zorgde voor minder klachten aan rug, nek en schouders"

Medewerkers ontwikkelen 'het bokje' 

MAT afbouw is een afbouwbedrijf met honderdtachtig medewerkers, gespecialiseerd in stalen profielen en gipskartonnen platen. Het continu optillen en kantelen van de platen is lichamelijk zwaar werk. Gipsplatenverwerkers hebben dan ook vaak klachten aan rug, schouders, armen en nek. De medewerkers van MAT afbouw ontwikkelden ‘het bokje’: een simpel en effectief hulpmiddel.

Medewerkers bedenken zelf de oplossing
Gipsplaten liggen op de bouwplaats vaak op de grond. Het oppakken en tillen van de platen is zwaar werk. Tijdens het transport worden de gipsplaten verticaal in blokjes geplaatst. Dit bracht de medewerkers van MAT afbouw op het idee om ook op de bouwplaats de gipsplaten verticaal neer te zetten. Met een aantal andere partijen ontwikkelden zij hiervoor een prototype. Marco Mooren, directeur van MAT afbouw, was direct enthousiast. Hij gaf zijn medewerkers tijd en materiaal om het prototype verder uit te werken. Het hulpmiddel werd gedoopt tot ‘het bokje’.


Veiliger en efficiënter werken
Het bokje is inmiddels volop in gebruik. Marco: “Medewerkers die het bokje eenmaal gebruiken, willen niet meer zonder. Het is nu zelfs de standaard binnen de branche.” Met de komst van het bokje is het aantal klachten aan rug, nek en schouders gedaald. Een bijkomend voordeel is dat het werk efficiënter is geworden: het kost minder tijd om platen te verplaatsen en er is minder kans op beschadiging.


Investering snel terugverdiend
Het materiaal voor één bokje kost ongeveer vijftien euro. Per twee gipsplatenverwerkers is één bokje nodig. Naast minder lichamelijke klachten is de productiviteit met ruim vijf procent gestegen. Marco: “Een mooi resultaat. En dan zijn er ook nog de andere baten, zoals meer werkplezier en het uitstralen van meer professionaliteit.”

Wilt u meer weten over duurzame inzetbaarheid in de bouw? Neem dan contact met ons op.

Mail uw vraag