"Stress speelt vaak een grote rol bij het ontstaan van fysieke overbelasting: je lichaam herstelt simpelweg minder snel."
Beste horecaondernemer,
Wist u dat fysieke overbelasting ongeveer één derde van het ziekteverzuim in Nederland veroorzaakt? Fysieke overbelasting komt voor bij mensen die fysiek zwaar werk doen, maar ook bij mensen die veel stilzitten of herhalende bewegingen maken. In hoeverre hebben uw medewerkers te maken met fysieke belasting? En wat kunt u doen om overbelasting te voorkomen? Daar gaat deze Vitaal Kwartaal over.
Voorkomen is beter dan genezen
Als Specialist Duurzame Inzetbaarheid bij Nationale-Nederlanden adviseer ik werkgevers over de re-integratie van medewerkers. Ik krijg ook te maken met horecamedewerkers die uitvallen door fysieke overbelasting. Vervelend voor zowel werkgever als medewerker. Het komt regelmatig voor dat een medewerker voor een langere periode thuis komt te zitten. In enkele gevallen eindigt een medewerker zelfs in de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA). Voorkomen is daarom beter dan genezen!
Meerdere factoren
In de praktijk zie ik dat fysieke overbelasting vaak wordt veroorzaakt door meerdere factoren. Als een medewerker niet lekker in zijn vel zit, kan zijn lichaam ook minder goed herstellen van lichamelijke belasting. Stress, bijvoorbeeld door een negatieve werksfeer of een slechte werk-privé balans, speelt bijna altijd een rol. In deze Vitaal Kwartaal laat bedrijfsfysiotherapeut Bart Meijer zien hoe hij stressfactoren meeneemt in het behandeltraject.
Speciaal voor KHN-leden
Deze Vitaal Kwartaal is speciaal ontwikkeld voor leden van de Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Het staat boordevol relevante cijfers, interviews en nieuws. Wilt u na het lezen meer weten over de inzetbaarheid van uw medewerkers? Ik denk graag met u mee en kijk uit naar uw e-mail!
Rachel van Wingerde
Rachel van Wingerde is Specialist Duurzame Inzetbaarheid bij Nationale‑Nederlanden.
Heeft u vragen? Stuur mij een e-mail