In het nieuws
Burn-out
Voorkom dat je in het rood staat
Lees meer
Workshop
Voorkom ziekteverzuim
Lees meer
Vier tips om ploegendienst werknemers duurzaam inzetbaar te houden
Lees meer
Preventie
Rugklachten voorkomen dankzij ‘exoskelet’
Lees meer
Een burn-out. Voorkom dat je in het rood staat.
Hoe herken je de aanloop naar een burn-out? Een goede manier om je energieniveau in de gaten te houden, is door deze te vergelijken met een bankrekening. Als je een keer doorwerkt, sta je ‘in het rood’. Om weer ‘in het groen te staan’ moet je dit dus compenseren door extra tijd te nemen om te ontspannen. Met deze insteek is het makkelijker om je niet schuldig te voelen als je een keer de tijd neemt om je weer op te laden.
Bron: AD
Vier tips om ploegendienst werknemers duurzaam inzetbaar te houden
Langdurig werken in ploegendienst verhoogt het risico op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten, diabetes en slaapproblemen. Op korte termijn kan het de biologische klok en alertheid van werknemers verminderen. TNO heeft samen met bedrijven vier interventie methodes geïdentificeerd om de korte en lange termijn gezondheidsrisico’s van ploegendienstmedewerkers te verlagen:
1. Bronaanpak
Analyseer bedrijfsprocessen en kijk of er mogelijkheden zijn om ploegendiensten in de avonden en vroege ochtenden te beperken.
2. Werkomgeving
Richt de werkomgeving zo in dat het ook mogelijk is voor werknemers om goede pauzes te nemen. Voor nachtdiensten kan een ruimte voor powernaps een uitkomst bieden en zorgen dat werknemers alert blijven.
3. Gepersonaliseerde roosters
Een gepersonaliseerd en ergonomisch rooster vermindert klachten. Taakafwisseling maakt het makkelijker om focus te behouden.
4. Leefstijl
Neem de leefstijl en leeftijd van werknemers mee bij het inroosteren van werknemers. Laat werknemers bijvoorbeeld zelf aangeven of zij ochtend- of avondmensen zijn. TNO adviseert om bij elke interventie werknemers vanaf het begin te betrekken, om daarmee wantrouwen en weerstand te beperken.
Bron: TNO
Workshop
Voorkom ziekteverzuim
Een zieke werknemer kost al snel 400 euro per dag. Met de workshop ‘Voorkom ziekteverzuim’ (halve dag) leert u als horecaondernemer signalen herkennen en welke middelen er bestaan om verzuim te voorkomen en verkorten.
Meld u aan voor uw regionale workshop
Bron: KHN
Rugklachten voorkomen dankzij ‘exoskelet’
Rugpijn is een belangrijke en veel voorkomende reden voor verzuim onder werknemers. Vooral werknemers die lichamelijk zwaar werk doen, lopen een groot risico op het ontstaan van rugklachten. Voorkomen is beter dan genezen. Het door Laevo ontwikkelde ‘exoskelet’ kan helpen om rugklachten in de toekomst te voorkomen.
De start-up Laevo heeft in samenwerking met TU Delft het 'exoskelet' ontwikkeld. Dit revolutionaire uitwendige skelet is speciaal ontwikkeld voor werknemers die veel moeten tillen of bukken. Het ‘exoskelet’ kan de belasting van je rugspieren tot 40% verminderen en letterlijk voor verlichting zorgen.
Het hulpmiddel is geschikt voor gebruik in verschillende sectoren: van zorg en horeca tot logistiek en industrie. Oprichter Boudewijn Wisse besteedt veel aandacht aan de specifieke eisen per sector. Zo moet het skelet voor offshore gebruikers bijvoorbeeld bestand zijn tegen zout water. Voor de zorg en de horeca is hygiëne heel belangrijk. Een aantal bedrijven heeft het skelet al in gebruik. Wilt u ook voorkomen dat uw werknemers uitvallen door rugklachten? Wellicht biedt het ‘exoskelet’ in de toekomst ook uitkomst voor uw horecaonderneming.
Bron: FD