​“Een multidisciplinaire aanpak richt zich op  alle mogelijke oorzaken van fysieke klachten”

Fysieke overbelasting: pak alle factoren aan

Fysieke overbelasting komt in alle beroepsgroepen voor. Veel fysiotherapeuten behandelen met name de zichtbare oorzaak van de overbelasting. Bedrijfsfysiotherapeut Bart Meijer ziet dat er vaak meerdere factoren een rol spelen en pleit daarom voor een multidisciplinaire behandeling.

Fysieke overbelasting komt overal voor
Bart ondersteunt medewerkers met (langdurig) fysieke klachten. Hiervoor bezoekt hij bedrijven door heel Nederland, variërend van tandartsen tot accountants. Bart: “Fysieke overbelasting komt meer voor dan je denkt. Vooral herhalend werk en een statische werkhouding geven snel klachten. Denk bijvoorbeeld aan kapsters of secretaresses.”


Stress speelt grote rol
Bart ziet dat (langdurig) fysieke klachten vaak niet alleen door lichamelijke belasting worden veroorzaakt. Bart: “Stress speelt vaak een belangrijke rol. Het lichaam van een gestrest persoon herstelt simpelweg minder goed na belasting.” Daarom checkt Bart altijd of een cliënt het naar zijn zin heeft op het werk en hoe hij de werkdruk en de werksfeer ervaart. Ook vraagt hij naar de thuissituatie.


Multidisciplinaire aanpak werkt
Samen met de cliënt maakt Bart een plan van aanpak. Naast fysiotherapie is er vaak ook behoefte aan zorg van bijvoorbeeld een psycholoog of een schuldhulpverlener. Via zijn netwerk schakelt Bart deze specialisten in. “Met een multidisciplinaire aanpak werken we aan alle mogelijke oorzaken van fysieke klachten. De cliënt krijgt de juiste ondersteuning om zo goed en zo snel mogelijk te herstellen.”


Bart Meijer is bedrijfsfysiotherapeut en heeft zich gespecialiseerd in ergonomie, mediation, psychologie, coaching en strategisch gezondheidsmanagement. Zijn bedrijf Work Solutions is één van de vaste dienstverleners van Keerpunt, het re-integratiebureau van Nationale-Nederlanden.