Behoeften per levensfase

Wat zijn de specifieke behoeften, kwaliteiten en valkuilen per levensfase? En hoe kunt u hier als werkgever mee omgaan? Hieronder vindt u een beknopte omschrijving en tips per levensfase.

Starter (tot 25 jaar) 

Startende werknemers zijn fysiek fit, nieuwsgierig, enthousiast en flexibel. Dat heeft als voordeel dat zij veel goede ideeën hebben. Ze nemen nieuwe taken onbevangen en enthousiast op zich. Doordat ze hun opleiding pas hebben afgerond, beschikken zij over actuele kennis. Zonder uitdaging en afwisseling gaan ze snel op zoek naar een andere baan. Starters zijn onervaren en hebben behoefte aan begeleiding en feedback. Een coach kan hen stimuleren of juist afremmen. Door hun enthousiasme ligt overbelasting - en daarmee een burn-out – op de loer.

Spitsuur (25 tot 45 jaar)

Werknemers met vijf tot twintig jaar werkervaring zijn gemotiveerd, nog altijd vitaal en voelen zich verantwoordelijk. Ze hebben inzicht in hun eigen mogelijkheden. Inmiddels hebben ze een bepaalde positie in het bedrijf verworven. Tegelijkertijd willen ze hogerop. Wanneer ze een gezin stichten, wordt baanzekerheid belangrijk. Coaching kan helpen de balans te vinden tussen werk en gezin. Flexibliliteit in arbeidstijden helpt om de zorgtaken binnen het gezin met twee werkende ouders te verdelen. Loopbaanadvies biedt inzicht in een volgende loopbaanstap.

Stabilisatie (45 tot 55 jaar)

Deze werknemers hebben een enigszins stabiel leven, zowel privé als zakelijk. Veel werknemers hebben de piek van hun carrière bereikt en een zekere routine gevonden. Het risico bestaat dat werknemers in deze levensfase indutten of juist een nieuwe uitdaging zoeken. Het is tijd voor reflectie: wat heb ik bereikt en wat wil ik nog bereiken? Om deze werknemers tevreden te houden, kunt u samen een plan maken voor verdieping en (persoonlijke) groei. Houd er rekening mee dat werknemers in deze levensfase mantelzorger kunnen zijn voor hulpbehoevende ouders. Zij hebben mogelijk (tijdelijk) om die reden behoefte aan flexibele arbeidstijden.

Senior (55 tot 65 jaar)

Senioren hebben volop werk- en levenservaring. Dat geeft hen innerlijke rust en stabiliteit. Jonge werknemers kunnen veel van hen leren. Werknemers in deze levensfase voelen zich extra gewaardeerd wanneer ze hun kennis kunnen overdragen. Maar zelf zijn ze ook niet te oud om te leren. Ze willen zeker aan de slag met nieuwe systemen, processen of technieken. Een training, cursus of opleiding vinden ze vaak een aangename uitdaging. In toenemende mate zijn senioren mantelzorger. Daarbij zijn ze vaak fysiek en/of mentaal minder fit dan in hun jonge jaren. U kunt de belasting hierop aanpassen door bijvoorbeeld senioren niet in te delen in onregelmatige diensten.

Bijna gepensioneerd (65 tot 67 jaar)

Met het pensioen in zicht hebben veel werknemers geen behoefte meer aan ingrijpende veranderingen. Liever zetten ze hun wijsheid, mensenkennis en expertise in om hun jongere collega’s vooruit te helpen. Werknemers die bijna met pensioen gaan, zijn daarom uitstekende coaches. In deze laatste jaren van hun werkende leven denken ze na over een nieuwe invulling van hun gepensioneerde leven. Daar kunnen ze wel wat begeleiding bij gebruiken. Als werkgever moet u rekening houden met een verminderde fysieke en mentale belastbaarheid. Dit doet u bijvoorbeeld door parttime werken mogelijk te maken.