Mensink

In alle levensfasen een gezonde werkhouding

Mensink Schoonmaakbedrijf uit Rijssen houdt in de bedrijfsvoering rekening met de levensfasen van werknemers. Jannie ter Harmsel, verantwoordelijk voor de personeelszaken bij het familiebedrijf, ziet de voordelen van een levensfasegericht personeelsbeleid. Zeker omdat de werknemers van Mensink Schoonmaakbedrijf veel fysiek zwaar werk uitvoeren. 

Flexibele werktijden

Door de flexibiliteit in werktijden is een baan in de schoonmaakbranche in elke levensfase goed mogelijk. Een student kan schoonmaken als bijbaantje naast de studie. Moeders met jonge kinderen maken schoon onder schooltijd. En mantelzorgers, die op onregelmatige tijden hun ouders naar het ziekenhuis begeleiden, zijn ook flexibel. “Een appartementencomplex kan je op elk gewenst tijdstip schoonmaken. Dat gaat prima onder schooltijd”, zegt Jannie. “Of je doet het juist in de avonduren, als je man thuis is. Veel werknemers die al 25 jaar bij ons in dienst zijn, hebben in elke levensfase op andere uren gewerkt.”


Bij Mensink Schoonmaakbedrijf werken zo’n tachtig mensen in de leeftijd van 19 tot 64 jaar. Zo’n 80 procent is vrouw en werkt parttime. De mannen voeren met name vloeronderhoud uit, of bijvoorbeeld de opleveringsschoonmaak. Zij werken veelal fulltime. Bij het indelen van de werkzaamheden houdt Jannie rekening met de leeftijd van de werknemers. “Jongere meiden laten we niet alleen werken. Ze werken samen met een ervaren kracht. Een jonge schoonmaakster kan van ervaren collega’s leren. Dat ze bijvoorbeeld ook àchter de deur stofzuigt. In een pand op een industrieterrein werken collega’s nooit alleen. Dat is veiliger.” 


Uitleg over prepensioen
Onlangs nodigde Jannie de senior werknemers uit voor een gesprek over het prepensioen. “Het prepensioen bleek niet zo bekend. We hebben uitleg gegeven over de verschillende mogelijkheden. Het is niet automatisch zo dat als je ouder bent, je ook minder wilt werken of zelfs wilt stoppen met werken. Dat is per persoon verschillend, we bekijken het daarom ook individueel."


"Zo wordt onze oudste werknemer dit jaar 65 jaar. Het gaat prima met haar en ze heeft geen lichamelijke klachten. Ze kan gebruik maken van het prepensioen, maar ze vindt het wel stoer om te werken tot ze de pensioengerechtigde leeftijd van 65 jaar en acht maanden heeft bereikt. Dat heeft ook te maken met haar privésituatie. Haar man is jonger en werkt nog. Dat is anders dan wanneer je samen van je pensioen wilt genieten.” 


Schoonmaakcursus

In de schoonmaakbranche is het risico op lichamelijke klachten groot. “Het is niet zo erg als in de bouw, waar werknemers vaak al op hun vijftigste fysieke problemen ervaren. Maar na een lang dienstverband zien we dat veel werknemers lichamelijke klachten krijgen. Daarom vinden wij een goede houding heel belangrijk.”


Mensink organiseert voor alle werknemers, jong én oud, twee scholingsavonden per jaar met als thema ergonomie. Vorig jaar stuurde het bedrijf vijftien vrouwen met lichamelijke klachten naar een schoonmaakcursus. Niet om te leren poetsen – dat kunnen ze al - maar om dat met een gezonde houding te doen. “Dit jaar willen we daar een vervolg aan geven. Het is belangrijk dat werknemers al op jonge leeftijd weten wat een gezonde houding is en hoe je klachten voorkomt. Daar hebben zij in alle levensfasen voordeel van.” 

Wilt u advies over levensfasegericht personeelsbeleid? Neem dan contact met ons op.

"Levensfasen zijn een goed uitgangspunt, maar elke werknemer heeft specifieke behoeften"

Mail uw vraag