In het nieuws
Directeur tegen HR-manager: ‘Wat als we investeren in onze mensen en ze gaan daarna weg?’
HR-manager: ‘Wat als we het niet doen en ze blijven?’
Bron: OMdenken
Duurzame inzetbaarheid steeds belangrijker in cao's
Vier op de vijf in 2015 afgesloten cao’s bevatten afspraken over duurzame inzetbaarheid. Vooral regelingen over flexibele inzet en werkuren zijn populair. Ook maken de sociale partners steeds vaker afspraken waar werknemers die mantelzorg verlenen baat bij hebben. Dat stelt werkgeversvereniging AWVN, die als arbeidsvoorwaardenadviseur van werkgevers betrokken is bij de 900 cao’s en arbeidsvoorwaardenregelingen die binnen Nederland bestaan. Ook in 2016 zal duurzame inzetbaarheid een belangrijk onderwerp van gesprek zijn tussen werkgevers en werknemers, verwacht AWVN. Wie aan de slag gaat met de gezondheid, betrokkenheid en ontwikkeling van de werknemers, plukt daar direct de vruchten van. Het werkplezier stijgt, het ziekteverzuim daalt en de arbeidsproductiviteit verbetert.
Bron: Arbopoltaal
Meer generaties op de werkvloer, meer verschillen
Met het opschuiven van de pensioengerechtigde leeftijd zijn er steeds vaker vier generaties aan het werk op de werkvloer. Uit The workforce view in Europe 2015/2016 van ADP blijkt dat dit regelmatig voor problemen zorgt. Het onderzoek werd gehouden onder ruim 11.000 werknemers uit acht belangrijke economieën van Europa, onder wie 1.500 Nederlanders. Een belangrijk struikelblok is een verschil van inzicht over de aanpak van zaken. Daarnaast hebben jongere werknemers soms de opvatting dat oudere collega’s langer doorwerken, waardoor nieuw talent weinig ruimte krijgt.
Maar er is ook waardering voor de ervaring van oudere werknemers. Zo zegt 39% van de Europese beroepsbevolking dat leidinggevenden zich zorgen maken over het verlies van talent en kennis, naarmate meer werknemers met pensioen gaan. Werkgevers zouden meer kunnen doen om de kennis en ervaring van oudere werknemers te benutten.
Demotie is geen taboe voor werknemers
Het is een heikel onderwerp: demotie, oftewel degradatie. Werkgevers durven het nauwelijks aan te snijden. Zij associëren het vaak met een strafmaatregel. Toch staan sommige werknemers open voor demotie, zeker als het past in hun levensfase.
Zo willen ouders met jonge kinderen – zolang de kinderen veel zorg nodig hebben – vaak best een stapje terug doen. Ook voor sommige mantelzorgers komt dat tijdelijk goed uit. En veel oudere werknemers zijn ook bereid tegen een lager salaris op een lager niveau door te werken. Zeker als dat leuker werk oplevert.
Roosteren met aandacht voor levensfasen
Efficiënt roosteren in een huisartsenpraktijk valt niet mee. U heeft te maken met de zorgvraag, het personeelsaanbod, de arbeidstijdenwet en andere regelgeving. En ook nog eens met de individuele wensen van werknemers. Q-Academy organiseert dinsdag 7 juni 2016 de training ‘Duurzaam roosterbeleid in de zorg’. In deze training staat de totstandkoming en toepassing van een roosterbeleid centraal. Aan het einde van de training weet u niet alleen hoe u een roosterbeleid opstelt en implementeert, maar ook hoe u uw werknemers duurzaam kunt inzetten.