In het nieuws
Zes tips voor een gezond gewicht op de werkvloer
Wat kunt u doen om uw werknemers fit en op gezond gewicht te houden?
Beweging
- Promoot fietsen naar het werk (neem deel aan het Nationale Fietsplan);
- Stimuleer traplopen;
- Organiseer gezamenlijke sportactiviteiten zoals een hardloopclubje.
Voeding
- Stel fruit op de werkvloer beschikbaar;
- Bied gezonde, lekkere en goedkope voeding aan bij de lunch;
- Kleed bedrijfsborrels en uitjes gezond(er) aan.
Bron: “Maak werk van Vitaliteit” van de Stichting van de Arbeid
Op de fiets naar het werk scheelt vijf kilo
Werknemers kunnen het beste op de fiets, met het openbaar vervoer of wandelend naar het werk gaan. Dat scheelt tot vijf kilo aan lichaamsgewicht in vergelijking met werknemers die de auto gebruiken.
Een onderzoek onder 150.000 mensen tussen de 40 en 69 jaar oud toont dit aan. Het is het grootste onderzoek ooit naar de invloed van woon-werkverkeer op de gezondheid. Mannelijke fietsers zijn gemiddeld vijf kilo lichter, vrouwelijke fietsers ruim vier kilo. Werknemers die wandelen of met het openbaar vervoer reizen scoren bijna een punt lager op de Body Mass Index (BMI) dan automobilisten.
Lees verder
Cardioloog houdt staand spreekuur
Staan is goed voor hart en vaten en houdt het brein actief. Daarom doet cardioloog Leonard Hofstra in het Cardiologie Centrum Utrecht een proef met een staand spreekuur. Dit is een primeur in Nederland. Volgens de cardioloog staan patiënt en arts aan een statafel letterlijk dichter bij elkaar. Daardoor zijn ze beter in staat samen beslissingen te nemen. De patiënten onthouden de informatie beter en de arts blijft scherper. Hofstra heeft in zijn praktijk een in hoogte verstelbare tafel. Voor patiënten die niet kunnen of willen staan tijdens het consult kan de tafel naar beneden. De cardioloog hoopt dat bij een succesvolle pilot andere artsen zijn voorbeeld gaan volgen.
bron: skipr.nl
Acht uur zitten? Dan een uur stevig wandelen!
Lukt het niet om tijdens de werkdag genoeg te staan of te lopen? Geen nood. Werknemers kunnen dit compenseren door dagelijks 60 tot 75 minuten matig intensief te bewegen. Dat blijkt uit een groot onderzoek onder ruim één miljoen mensen.
Net als roken schaadt langdurig zitten de gezondheid. Zeker als werknemers bij thuiskomst voor de tv gaan zitten. Eerder dacht men dat deze zitschade niet te herstellen was. Dit onderzoek toont nu aan dat ruim een uur bewegen de schade teniet doet. Dat kan een stevige wandeling zijn, een fietstocht of sporten.
Bron: nrc.nl
De (zichzelf) coachende huisarts
Met meer taken en meer verschillende zorgverleners in het team, wordt de huisartsenpraktijk complexer. Dat vraagt veel van uw organisatie- en coachingstalent. De nascholing ‘De (zichzelf) coachende huisarts’ helpt u om zélf duurzaam inzetbaar te zijn. U kijkt naar uw eigen functioneren en hoe u het vak als huisarts wilt invullen. U leert het zelfoplossend vermogen van uw collega’s, werknemers en patiënten aan te spreken. Hierbij krijgt u concrete coachvaardigheden aangereikt die u direct in praktijk kunt inzetten. Voor deze nascholing krijgt u drie accreditatiepunten.
Meer informatie en data vindt u op de site van LHV.