"Door gezond te eten en meer te bewegen, voel ik me mentaal en fysiek sterker. Dat beïnvloedt ook mijn werk."

Beste huisarts,

Mensen met een gezond gewicht voelen zich fit en zitten vaak lekker in hun vel. Hierdoor functioneren zij beter. Gezond eten en voldoende bewegen doe je niet alleen in je vrije tijd, maar ook op het werk. Dat geldt voor uw patiënten, maar ook voor uw werknemers. Hoe draagt u als werkgever bij aan een gezond gewicht van uw werknemers? En hoe stimuleert u de groep die dit het meest nodig heeft? Daar gaat deze Vitaal Kwartaal over.

Kleine stapjes, groot effect
Voor de één is gezond eten vanzelfsprekend, voor de ander is het minder makkelijk. Zelf ben ik wel eens een dieet begonnen, maar ik had last van het bekende jojo-effect. Tot ik via een collega een aantal tips kreeg: als je ’s ochtends stevig ontbijt, heb je de rest van de dag minder honger. Een andere tip was om extra goed in de gaten te houden of de voedingsmiddelen die ik eet, wel echt gezond zijn. Ook heb ik geleerd om een minder gezonde dag te accepteren en de volgende dag weer door te gaan met het gezonde leefpatroon.

Voor mij gaat het bij een gezond gewicht en bewegen om bewustwording. U hoeft als werkgever geen uitgebreide gezondheidsprogramma’s op te tuigen om bij werknemers resultaat te bereiken. Kleine stapjes werken vaak beter.

Lekkerder in je vel
In deze Vitaal Kwartaal vindt u tips hoe u een gezonde levensstijl onder uw werknemers stimuleert, zonder te betuttelen. U leest hoe huisarts Tamara de Weijer van stichting Arts en Voeding een gezonde levensstijl in haar praktijk stimuleert. Zowel bij haar patiënten als bij werknemers. Daarnaast vertelt Jan Plat, gezondheidsprofessional en directeur van Bewegen Werkt, hoe u het werkvermogen van uw werknemers kunt verbeteren.

Een gezond gewicht is een way of life. Door gezond te eten en meer te bewegen, raakte ik een paar kilo’s kwijt. Wist u bijvoorbeeld dat een Nederlander gemiddeld 45% van zijn werktijd zit? Benieuwd hoe hoog dit percentage voor uw sector is? U leest het in deze Vitaal Kwartaal.

Ik vind het belangrijker dat ik lekker in mijn vel zit, zodat ik mij mentaal en fysiek sterker voel. Oók op mijn werk!

​​​​​​​José Kort

José Kort is procesmanager bij Nationale-Nederlanden Schade & Inkomen en projectlid van de interne werkgroep Vitaliteit.

Heeft u vragen over gezond gewicht op de werkvloer? Neem contact met ons op.

Mail uw vraag