Voorwoord

Beste huisarts,

Laten we eerlijk zijn. Wanneer ik risico-inventarisatie en ‑evaluatie, oftewel RI&E zeg, staat u waarschijnlijk niet meteen te springen. Begrijpelijk, want u bent bezig met de dagelijkse praktijk van uw bedrijf. Maar juist voor de efficiëntie van uw onderneming, levert het maken van een goede RI&E veel op, zoals minder ongelukken, betrokken werknemers en een lager ziekteverzuim.

Wanneer u een RI&E maakt, meet u wat er speelt in uw bedrijf. Samen met uw werknemers staat u stil bij hoe u de dingen nu doet en wat er beter kan. Zie het als een analyse van de sterktes en zwaktes van de interne bedrijfsvoering. Grote kans dat uw werknemers naar aanleiding van de RI&E met praktische verbeteringen komen, die u gemakkelijk kunt invoeren. En u kunt zo het werk prettiger en veiliger maken voor iedereen. Dat wilt u toch ook?


Gelukkig werkt 83% van de werknemers in Nederland voor een werkgever met een RI&E. Heeft u er nog geen? In dit nummer vindt u handige tips van mijn collega Luciano Fois en mij om ermee aan de slag te gaan. Noortje Wiezer van TNO licht toe welke factoren veel invloed hebben op de mentale gezondheid van werknemers. Daarnaast geven diverse ondernemers hun tips uit de praktijk.


Ik wens u veel leesplezier en inspiratie voor uw volgende RI&E.

Martino Cecchetto

Specialist Duurzame Inzetbaarheid

Nationale‑Nederlanden

Deel dit artikel