“Af en toe de vangrail raken is niet erg”

Uit de praktijk: Schuberg Philis

Schuberg Philis geeft de werknemers ruimte om zelf de balans tussen werk en privé te vinden. In een dynamische en uitdagende werkomgeving is dat niet eenvoudig, zegt Lotta van Uchelen namens de IT-dienstverlener. “Om je balans te vinden, moet je je grenzen opzoeken.”

Schuberg Philis verzorgt bedrijfskritische IT-systemen voor grote klanten als Eneco en de Hartwig Medical Foundation. Het bedrijf belooft iedere klant onvoorwaardelijk 100% tevredenheid en stelt daarmee hoge eisen aan alle werknemers. “Onze mensen zijn hoogopgeleid en werken in multidisciplinaire teams. Deze teams zijn bevoegd om zelf beslissingen te nemen en beloften aan de klant te doen. Op voorwaarde dat die beloften ook worden waargemaakt. Soms staan onze mensen onder gigantische prestatiedruk, maar in teamverband komen ze daar uit. Ze weten dat de belofte aan de klant nooit onrealistisch is, dat ze stuk voor stuk excelleren in hun eigen discipline.”

Geen regels voor werk-privé balans
Omdat ieder mens uniek is en de invloed van werk op privé anders beleeft, heeft Schuberg Philis geen officieel beleid voor het bewaken van het welzijn van de werknemers. “Wij kennen geen regels die de scheiding tussen werk en privé reguleren”, zegt Lotta. “Dat mag iedereen voor zichzelf uitvinden. We zijn 24/7 bereikbaar en geven werknemers de vrijheid om hun werk prettig in te delen. Als iemand thuis wil werken om de file te vermijden, dan is dat prima. Of als iemand om dezelfde reden nog wat langer doorgaat op kantoor, wat is daar op tegen? In dat geval zorgen wij voor een gezonde maaltijd. In het vinden van de balans, ga je wel eens over een grens en raak je de vangrail. Dat is niet erg. Daar leer je van.”

Zelfinzicht en zorgzaamheid zijn belangrijk
“Wij stimuleren werknemers om op eigen initiatief werktijden en werkzaamheden aan te passen”, aldus Lotta. “Maar je collega’s zijn hierin ook heel belangrijk. Als je goed samenwerkt, observeer je elkaar ook. Dan pik je signalen op, bijvoorbeeld als een collega niet lekker in zijn vel zit. Naast technologische vaardigheden, selecteren wij ook op mensen met sociaal gevoel. Wat is iemands houding en staat hij ook open voor collega’s? Daar vragen we bij sollicitatiegesprekken flink op door. Houding is minstens zo belangrijk als IT-vaardigheden.” Dit voorkomt volgens Lotta een hoop problemen. Voor de werknemers én voor Schuberg Philis. “Ik geloof in preventie, in een beetje op elkaar letten. Ik ken genoeg voorbeelden van mensen die op tijd hebben bijgestuurd. Op eigen initiatief of op advies van betrokken collega’s. Zorgzaamheid en omkijken naar elkaar is een keihard zakelijk belang.”

Werk en privé in alle levensfases

Lotta verwijst naar een recent onderzoek van Google over de manier waarop teams functioneren. “Dit onderzoek trok een voor de hand liggende conclusie”, zegt ze. “Een team presteert goed als de teamleden zichzelf kunnen zijn en aardig voor elkaar zijn. Bij Schuberg Philis stimuleren we dat. Man of vrouw, jong of oud, dat maakt niet uit. In alle levensfases is er een wisselwerking tussen werk en privé. Veertigers en vijftigers die voor hun ouders of andere familieleden zorgen. Twintigers en dertigers met jonge kinderen. Zo zijn er nog veel voorbeelden te noemen. Een beetje naar elkaar omkijken werkt gewoon.”

Gelukkige werknemers en blije klanten
​​​​​​​De filosofie van Schuberg Philis werpt zijn vruchten af: de verzuimcijfers bij de IT-dienstverlener zijn laag. En dat terwijl de eisen aan de werknemers hoog zijn, om de belofte van 100% klanttevredenheid waar te kunnen maken. "We werken met zelfsturende teams waarin alle disciplines zijn vertegenwoordigd om de klant volledig te bedienen en tevreden te stellen", aldus Lotta. Deze onderscheidende aanpak is niet onopgemerkt gebleven. Het bedrijf heeft de afgelopen jaren in binnen- en buitenland prijzen gewonnen voor de positieve bedrijfscultuur. “We hebben miljoenen geïnvesteerd in cloudtechnologie waardoor onze IT-specialisten nu deel uitmaken van een internationale community van engineers”, zegt Lotta. “We kunnen klanten nu nog beter bedienen én we hebben een uitdagende en innoverende werkomgeving gecreëerd. Daar zijn we trots op.”

“Zorgzaamheid is een keihard zakelijk belang.”

Lotta van Uchelen, ​​​​​​​​​​​​​Chief DNA Officer Schuberg Philis