"Ik draaide op afstand mee en was goed bereikbaar. Mijn collega’s hebben er bijna niets van gemerkt."

Beste ondernemer,

In de huidige participatiesamenleving leveren veel mensen zowel thuis als op het werk een topprestatie. Dat valt niet mee, zeker op momenten dat werk of privé extra aandacht en energie eisen. In deze Vitaal Kwartaal leest u hoe uw collega-ondernemers een optimale verhouding tussen werk en privé creëren. Voor hun werknemers, maar ook voor zichzelf.​​​​​​​

Uit eigen ervaring ken ik het belang van een goede balans. Ik heb een leuke baan én een druk privéleven. Anderhalve dag per week werk ik vanuit huis. Daarnaast rijd ik vaak op mijn paard. Een heerlijke afleiding van de dagelijkse drukte. Eerder dit jaar heb ik aan mijn moeder mantelzorg verleend. Dat was niet naast de deur, want mijn ouders wonen sinds kort in Duitsland.

Mijn moeder heeft vrij kort na elkaar twee heupoperaties ondergaan. Ze wist dat deze eraan kwamen en ze hield er rekening mee in de planning van de verhuizing naar Duitsland. Maar haar conditie verslechterde sneller dan gedacht. Mijn vader is docent en had nog enkele laatste werkverplichtingen in Nederland, voordat hij samen met mijn moeder in Duitsland van het leven kon gaan genieten. Hij kon daardoor op dat moment niet volledig voor haar zorgen.

Werken op afstand
Na elke operatie was ik een week in Duitsland bij mijn moeder. Dan loste ik mijn vader af, die na een week zorgverlof weer aan het werk ging. Zo kon ik mijn moeder verzorgen, wat voor haar en voor mij heel fijn en waardevol was. En door op afstand in te loggen op het bedrijfsnetwerk, draaide ik gewoon mee op mijn werk en was ik optimaal bereikbaar. Mijn collega’s hebben er bijna niets van gemerkt!

De aard van mijn werk maakt dit mogelijk. Helaas is dit niet voor iedereen het geval. Dat merkte mijn vader, die leraar was en nog een laatste periode les moest geven. Ook in andere beroepen is het niet altijd mogelijk om op afstand te werken. Toch zijn er ook voor die sectoren allerlei ideeën en aanbevelingen om werknemers te helpen om werk en privé in balans te krijgen en te houden.

Minder stress, meer geluk
Werk-privé balans. Daarover gaat deze Vitaal Kwartaal. U leest hoe IT-dienstverlener Schuberg Philis erin slaagt om het verzuim te minimaliseren terwijl het bedrijf tegelijkertijd hoge eisen stelt aan haar werknemers. En re-integratiebedrijf BeauAvis geeft aan hoe een praktische aanpak werknemers kan helpen de regie weer in eigen hand te nemen. Dit vermindert de stress én het ziekteverzuim.

Werken op locatie – thuis, op kantoor of onderweg – of andere manieren om in balans te komen: het begint met het bespreekbaar maken van de mogelijkheden. Het leidt tot minder stress en meer geluk!

Tanja Bakvis

Tanja Bakvis is medewerker duurzame inzetbaarheid bij Nationale-Nederlanden

Heeft u vragen over de werk-privé balans? Neem dan contact met ons op.

Mail uw vraag