"Om werknemers vitaal en enthousiast te houden, is het belangrijk om aandacht te hebben voor hun levensfase"

Beste horecaondernemer,

Kent u de term levensfasegericht personeelsbeleid? Eigenlijk is het een ingewikkelde term voor ‘rekening houden met de levensfasen waarin uw werknemers zich bevinden’. Want om uw werknemers vitaal en enthousiast te houden, is het goed om aandacht te hebben voor hun levensfase. Bij elke levensfase horen immers bepaalde behoeften en kwaliteiten.

Veel twintigers barsten van de ideeën. U kunt dat enthousiasme belonen door daar iets mee te doen. En bied dertigers en veertigers met gezinnen de mogelijkheid om de juiste werk-privé balans te vinden Bijvoorbeeld door flexibel om te gaan met werktijden.


Uiteraard verliest u daarbij de individuele behoeften niet uit het oog. De ene twintiger kan zijn studie en (bij)baan goed combineren. Terwijl de andere regelmatig op het laatste moment zijn shift afzegt, omdat hij tentamens heeft. Daarom is het zo belangrijk het gesprek aan te gaan over de levensfase en de persoonlijke behoeften.

Deze Vitaal Kwartaal gaat over levensfasegericht personeelsbeleid. U leest over de verschillende kenmerken en uitdagingen per levensfase. Hoteleigenaar Karen Hamerlynck van Suite Hotel Pincoffs vertelt hoe zij omgaat met de verschillende levensfasen van haar werknemers. En directeur Bas de Jager van ttif & werk, die werkgevers en personeelmanagers traint, raadt aan vooruit te kijken en innovatief te zijn.


Als u rekening houdt met de levensfasen van uw werknemers, blijven zij duurzaam inzetbaar. Dàt is levensfasegericht personeelsbeleid!  


Chris Korver

Chris Korver is Specialist Duurzame Inzetbaarheid bij Nationale-Nederlanden.

Heeft u vragen over leeftijdsfasegericht personeelsbeleid? Neem contact met mij op.

Mail uw vraag