Investeer in teamvorming

Interview Christian Severijns

Het ziekteverzuim in de horeca is laag. Vitaliteit van medewerkers en stress staan daardoor niet altijd op de radar van horecaondernemers. Christian Severijns, Manager Bedrijfsadvies bij Koninklijke Horeca Nederland: “Investeer in teamvorming. Een goed team vangt elkaar letterlijk en figuurlijk op. Een win-win voor ondernemer en medewerkers."

“Hoe het personeel in zijn vel zit, wordt vaak pas een punt van aandacht als iemand uitvalt”

Christian Severijns
Manager KHN Bedrijfsadvies

Is er veel stress binnen de horeca?
"Verzuim door stress komt relatief weinig voor in onze sector. We werken met jonge mensen en de mentale belasting is vaak te overzien. Wel komen stressfactoren, zoals onregelmatige werktijden en werk in de avonduren vaak voor. Ook vormt intimidatie door klanten soms een probleem.”

Waarom is er niet altijd aandacht voor vitaliteit en stress?
"Dat is niet zo gek. Bestellingen, een pand, financiën en de nieuwe kaart: een doorsnee horecaondernemer moet honderd ballen in de lucht houden. Hoe het personeel in zijn vel zit, wordt vaak pas een punt van aandacht als iemand uitvalt.”

Wat kun je als horecaondernemer tegen stress doen?
“Juist in de horeca staan beleving, gezelligheid en goede service centraal. Tijd besteden aan teamvorming en bijvoorbeeld gezamenlijk de roosters opstellen, zorgt voor collegialiteit en een goede sfeer. En dat is een belangrijke buffer tegen stress. Ria Joosten, de Meest Markante Horecaondernemer 2013-2014, snapt dat heel goed, vind ik. Zij ziet haar personeel als investering en niet alleen als kostenpost. Zij zet haar team centraal en juist daardoor draait haar bedrijf beter. Dat is een gezonde instelling!”

Vragen over verzuim of stress van werknemers?
Nationale-Nederlanden is de vaste verzekeraar van Koninklijke Horeca Nederland (KHN). KHN is de grootste horecabrancheorganisatie van ons land en vertegenwoordigt bijna 20.400 horecaondernemers. Leden kunnen bij KHN en het speciale Horeca Verzuimloket van Nationale-Nederlanden terecht met vragen over verzuim en de preventie daarvan. Heeft u een vraag? Stuur uw vraag in.